Tihany erdei iskola - Barangoló II.,Az erdő életközösség,Az erdő életközössége,Az utóvulkáni működés a Tihanyi félszigeten,Az ürge természetvédelmi szerepe
www.tihanytourist.hu  
AJÁNLATKÉRÉS/FOGLALÁS RÓLUNK TIHANYRÓL AKTUÁLIS TIHANYI ERDEI ISKOLA KAPCSOLAT  

Tihanyi Levendula Ház

Látogasson el hozzánk!

KIADVÁNY TREND 2009

KIADVÁNY TREND 2009 II. HELYEZÉS - Weboldal kategória - Tihanytourist

II. HELYEZÉS - Weboldal

A projekt célja a Tihany Tourist Idegenforgalmi Kft. piaci versenyképességének segítése

 

TIHANY ERDEI ISKOLA - Barangoló II.

Barangoló II.

Az erdő életközössége: Bemutatjuk a természetszerű életgazdálkodást, a holt fa szerepét a Szarkádi erdőben és láttatjuk az egykori legelőerdőt. Megnézzük az erdőszintjeit, életközösségét. Felállítunk táplálékláncokat ( növényektől a csúcsragadozókig). Meghatározzuk a jellemző fa-, és cserjefajokat. Keressük az állatok nyomait (rágás, hang). Érzékszerveink segítségével vizsgálódunk. Szagolunk gyógynövényt, megbecsüljük, kiszámítjuk a fa korát. A fellelt rovarokat nagyítós dobozban vizsgáljuk, majd elengedjük.

Az utóvulkáni működés a Tihanyi félszigeten: Megbeszéljük a forráskúpok (Aranyház, Hármas-hegy) kialakulását, a keletkezett kőzet tulajdonságait, összehasonlítjuk a félsziget alapkőzetével. Példákat keresünk az utóvulkáni működésre Magyarország területén belül. Hallanak a gyerekek az Európa diploma adományozásáról. Megnézzük a sziklai növényzetet és a sziklára települt zuzmókat. Az Aranyházról ellátunk Badacsonyig, így láttatjuk a nemzeti park nagy tájegységeit a gyerekekkel.

Az ürge természetvédelmi szerepe: A nemzeti park igazgatóság kezelésében lévő Belső-tó partján szürke magyar szarvasmarhák legelnek borjaikkal. A gyerekekkel megfigyeljük őket, megbeszéljük a ridegtartás kényegét, életmódjukat. Beszélünk a védett rágcsáló, az ürge fontos szerepéről a táplálékláncban, életmódjáról, szokásairól.

A Belső-tó, mint horgásztó: Az utunk a Belső-tó partjára vezet. Megnézzük és meghatározzuk a vízpart övezetes növényzetét. Összehasonlítjuk a korábban látott Külső-tó életközösségével. Megbeszéljük a tó kialakulását és a tavat veszélyeztető környezeti tényezőket, a horgászat hatását és a község csatornázottságának fontosságát. Beszélünk a tóban élő halfajtákról, elkülönítjük a honos és telepített fajtákat. Feladatlapon a gyerekek a halneveket párosítják a halak fotóival.

 

 

Tihany Tourist Utazási Iroda - Tel.: 06-20/9754-162 - info@tihanytourist.hu

Magyar Deutsch English Russian